czwartek, 9 września 2010

Skrzydełka w miodzie

Verenka postanowiła zając się tematem kucharskim. Tak jest to dość dziwne, ale nikt nie może mi zabronić, więc po prostu przejdę do rzeczy.

Opowiem Wam dzisiaj o pysznych skrzydełkach w miodzie!


Krótka historia, czyli jak się to zaczęło?

Byliśmy dawno temu w górach w Poroninie (koło Zakopanego). Gościliśmy u takiej góralskiej rodziny. Jedną z potraw przyrządzonych przez Panią domu były ów skrzydełka w miodzie. Nigdy wcześniej nie jedliśmy takiego czegoś. Było iście przepyszne! Więc mamusia wzięła przepis no i robiła je potem w domu.


Co potrzebujemy?
  • skrzydełka
  • przyprawę (np. Vegeta)
  • ząbek czosnku
  • miód


Przepis krok po kroku, czyli jak przygotować pyszne skrzydełka w miodzie!
  1. Odciąć lotkę (to ta końcówka z małą ilością mięska). Można przeznaczyć ją jako posiłek dla swojego pupila o ile takowego się posiada. (jak widać wyżerka dla całej rodziny!)
  2. Resztę skrzydełka podzielić na pół.
  3. Mięso usmażyć na oleju
  4. Dodać przyprawy oraz ząbek czosnku.
  5. Do szklanki wlać wodę (około połowy szklanki) i wymieszać z 3 lub 4 łyżkami miodu.
  6. Gdy skrzydełka będą już usmażone dodać roztwór miodu z wodą.
  7. Dusić do momentu gdy woda wyparuje, a sos zrobi się gęsty.
Polecam wypróbowanie tego dania. Jest naprawdę przepyszne.

Chciałabym się też dowiedzieć, co sądzicie o tym, iż pojawiła się tutaj notka o takiej tematyce.

2 komentarze:

  1. jestem z Ciebie dumna :) brzmi pysznie, kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aby napisać tego posta musiałam zapytać mamę o przepis.. No i moja rodzicielka postanowiła zrobić to pyszne danie dziś na obiad, więc jeszcze raz upewniłam się, iż jest super genialne! :D
    Karolciu .. polecam :*

    OdpowiedzUsuń